Kurken – Het uitdagende automatiseringsspel bij de Rekenmuur van Bareka!

Categorie:

Beschrijving

Het spel Kurken is een automatiseringsspel dat het rekenonderwijs ondersteunt. Het algemene spelverloop richt zich op het flexibel toepassen van de 4 hoofdbewerkingen; optellenaftrekkenvermenigvuldigen en delen. De grove opzet is dat een leerling een getal noemt, dobbelt en dat elke speler de hoofdbewerkingen gebruikt om tot een berekening te komen met het vooraf genoemde getal als antwoord.

Kurken is een interactief spel, waarbij alle spelers continu actief meespelen. Door elkaar op een actieve manier uit te dagen, wordt het werkgeheugen van elke speler geactiveerd. Hierdoor zal de speler eenvoudiger sommen kunnen maken, patronen herkennen en tussenberekeningen onthouden.

Het flexibel toepassen van alle hoofdbewerkingen is een van de einddoelen, in de aanloop daarnaartoe zijn vele variaties met eenzelfde spelverloop geschreven. Deze staan vormgegeven in een Kurken Rekenmuur, aansluitend bij de rekenmuur van Bareka. Doordat het spelverloop gelijk blijft en alleen de onderwijskundige inhoud verandert, kunnen leerlingen al snel én actief aan de slag.

Bij het Kurkenspel hoort de ‘Handleiding rekenmuurspellen’, waarin alle variaties op het basisspelverloop omschreven staan en gekoppeld zijn aan de rekenmuur van Bareka. Daarnaast zijn er ook Kurken-kaartjes ontwikkelt op 5 verschillende niveaus én is er voor de sterke/begaafde leerlingen de Paardensprong ontwikkeld. Nieuwsgierig of meer weten? Kijk dan snel in de webshop van Kurken.

     

Trots dat ik deze handleidingen heb mogen schrijven voor Cardano Games. Het was ook erg prettig dat alles uitgetest is met een grote groep leerkrachten verspreid in en buiten onze regio en dat zoveel scholen input hebben gegeven om de handleiding zo praktisch mogelijk te maken. Zo is dit spel ook echt geschikt om effectief in te zetten tijdens de rekentijd en kan dit zelfs ondersteunen bij de extra instructie of extra uitdaging.

Een leuke bewegend leren activiteit met Kurken? Download hieronder alvast de flyer en ga alvast aan de slag!

Kurken – Bewegend leren